Bylinky
Bazalka - Tato výrazně vonící rostlinka se hodí nejen do salátů a těstovin, ale také do omáček či luštěnin (a to nejen čerstvá ale i sušená). Dokáže povzbudit chuť k jídlu, pomáhá k dobrému trávení, zklidňuje bolesti hlavy a nervové vypětí. Pokud ji navíc v květináči postavíte na okno, odpudí dotěrný hmyz.
Dobromysl (oregáno) - Umí výborně podpořit chuť k jídlu. Nejčastěji se používá sušená ve spojení s mletým masem, luštěninami a specialitami italské kuchyně. Hodí se i ke skopovému a telecímu. Oregáno si poradí s průjmy, má protizánětlivé účinky a čerstvé, přidané do koupele, působí povzbudivě.
Pažitka - Využití v kuchyni najde sušená a především čerstvá pažitka. Skvěle se hodí do polévek, barvu i svěží příchuť dodá vaječným jídlům, nádivkám nebo zeleninovým salátům. Je plná vápníku a vitamínu C, podporuje trávení a snižuje krevní tlak.
Bobkový list - Jedná se o jednu z nejstarších a nejpoužívanějších bylin. Využívají se především sušené listy povzbuzující chuť k jídku, v obkladech zmírňují bolesti kloubů. Hodí se do polévek i omáček, používá se k aromatizaci octů a přidává se do piva pro diabetiky.
Hřebíček - Využívá se sušený, pro své silné aroma především do sladkých jídel a rýže. Působí proti bolestem a nadýmání, čistí žaludek a střeva. Podporuje tvorbu bílých krvinek a čajové odvary pomáhají při problémech s dýchacími či močovými cestami. Ve spojení s pomerančovou kůrou odpuzuje moly.
Kmín - Výrazná vůně ozvláštní každé jídlo či nápoj (alkohol i čaj), využívali jej lidé již v mladší době kamenné. Povbuzuje trávení, zabraňuje plynatosti a proto se používá hlavně při vaření nových brambor. Zmírňuje také žaludeční křeče a působí proti střevním parazitům.
Kopr - V čerstvé rostlině je nejvíce vitamínu C a A, ale lze ho využívat i sušený. Hodí se do polévek nebo omáček, v pomazánkách nejlépe pasuje k ředktvičkám. Využívají se i čaje - především při ledvinových onemocněních. Uklidňuje, tlumí kašel a bolest hlavy, pomáhá při nespavosti.